Αγκινάρες με πιλάφι

Καλησπέρα σε όλους από την Οικοποταμίνα!

Ετοιμάζομαι για ταξιδάκι αυτή τη στιγμή και , πριν φύγω, είπα να γράψω κάτι προς απομυθοποίηση της δυσκολίας του πιο “τρομακτικού” λαχανικού για τους πρωτάρηδες και τις πρωτάρες της υγιεινής κουζίνας: την αγκινάρα.

Καταρχάς να πούμε ότι η θρεπτική αξία της αγκινάρας είναι τεράστια, αλλά ή εποχή της σύντομη. Γι’ αυτό αρπάζουμε την ευκαιρία τώρα αυτές τις λίγες εβδομάδες για να φάμε όσες περισσότερες φρέσκες αγκινάρες μπορούμε να βρούμε!

Καθότι κι εγώ δεν είμαι από τις πολύ παλιές καραβάνες, οφείλω να ομολογήσω ότι κι εμένα με τρόμαζε η διαδικασία του να τις καθαρίσω. Τελικά δεν ήταν τίποτα, καθώς πλέον οι νέες νοικοκυρές και νοικοκύρηδες έχουμε ένα απίστευτα πολύτιμο όπλο στα χέρια μας: το ίντερνετ!

Βρήκα λοιπόν ένα tutorial στο youtube, που δείχνει πώς να καθαρίσουμε αγκινάρες και το παρακολούθησα με προσοχή. Εφάρμοσα το δεύτερο τρόπο, με τη μόνη διαφορά ότι φόρεσα γάντια για να μη μαυρίσουν τα χέρια μου, και ότι, αντί να βάλω τις αγκινάρες σε νερό με λεμόνι αφού τις καθάρισα, τις έβαλα σε ένα άλλο μίγμα, δικής μου έμπνευσης, που θα δείτε παρακάτω!

 

Τόσο απλά! Μαχαιράκια, σακούλα για τα σκουπίδια, και κάθισα μερικά λεπτά στον καναπέ μου, έβαλα ένα επεισόδιο από τα “Φιλαράκια” να παίζει στο λάπτοπ και καθάριζα αγκιναρούλες!

Και έξτρα συμβουλή: Τα εσωτερικά φυλλαράκια της αγκινάρας που κόβουμε, μπορούμε να τα κρατήσουμε, να τα πλύνουμε και να τα βράσουμε για πέντε λεπτά. Στραγγίζουμε και πίνουμε το ζουμί τους σαν τσάι αποτοξίνωσης, ιδανικό ως διουρητικό, ενάντια σε κατακρατήσεις υγρών και κυτταρίτιδα, καθώς και προβλήματα του πεπτικού.

Για να δούμε όμως, τι καλό θα μαγειρέψουμε!

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

12 φρέσκες αγκινάρες μεσαίου μεγέθους
1/2 λεμόνι, ο χυμός του
2 πορτοκάλια, ο χυμός τους
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια βρασμένο ρύζι πιλάφι
3 καρότα
μία χούφτα φρέσκο άνηθο
αλάτι, πιπέρι

 

Φτιάχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ένα μίγμα με το χυμό από το λεμόνι, τα πορτοκάλια, λίγο αλάτι και το πολτοποιημένο σκόρδο. Σε αυτό θα βουτάμε τις αγκινάρες μόλις τις καθαρίσουμε

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες μας σύμφωνα με το παραπάνω βίντεο, και τις βουτάμε μέσα στο μίγμα με το χυμό και το σκόρδο, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε για να πάει ο χυμός παντού και να μη μαυρίσουν. Με αυτόν το τρόπο μαρινάρονται κιόλας.

Μόλις τις καθαρίσουμε όλες, τις βάζουμε μαζί με το ζουμί τους μέσα σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά

Προσθέτουμε και τα καρότα μας, καθαρισμένα και χοντροκομμένα.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν τα λαχανικά μας ελαφρώς μαλακά όταν τα τσιμπάμε με το πιρούνι.

Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πιλάφι, αλάτι αν χρειαστεί, πιπέρι, τον άνηθο και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

αγκιναρες με ρυζι

 

Καλή σας όρεξη, και μην ξεχνάτε, για οποιαδήποτε απορία, πρόταση ή τις εντυπώσεις σας, αφήστε μας σχόλιο!

Advertisements

2 thoughts on “Αγκινάρες με πιλάφι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s